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Representative Richard LeBlanc
PO Box 30014
Lansing, MI 48909-7514

Re: Attorney General File #2012-0008632
Dear Rep. LeBlanc:

Your request for an Attorney General opinion was forwarded to me for reply. Your letter
posed a hypothetical scenario as follows:

Person H is a hunter on a hunting trip. Person H has one or more firearms
lawfully stored, unloaded and encased in his vehicle for transport. Person H has
no concealed pistol license.

If Person H stops at an establishment licensed to sell liquor under the Liquor
Control Act (MCL 436.1801 et. seq.) with either an on-premise or off-premise
license, and his firearms are lawfully stored for transport in his vehicle, is Hin
violation of MCL 750.234d(1)(h) while his vehicle is in the parking lot of said
establishment?

The relevant portion of MCL 750.234d(1)(h) states as follows:

Except as provided in subsection (2), a person shall not possess a firearm on the
premises of any of the following:

(h) An establishment Jicensed under the Michigan liquor control act, Act
No. 8 of the Public Acts of the Extra Session of 1933, being sections 436.1
to 436.58 of the Michigan Compiled Laws. [Emphasis added.]

As defined under R436.1001, the liquor control commission can issue a retail license for
selling liquor for consumption either on or off the licensed premises:

(j) “Licensee” means the person to whom a license is issued by the commission to
manufacture, sell, import, warehouse, deliver, or promote, or otherwise assist in
the sale of, alcoholic liquor.
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(m) “Off-premises licensee” means a person who is licensed by the commission to
sell alcoholic liquor at retail for consumption off the licensed premises.

(n) “On-premises licensee” means a person who is licensed by the commission to
sell alcoholic liquor at retail for consumption on the licensed premises. [Emphasis
added.]

Your hypothetical question hinges on whether the parking lot of a licensed establishment
is part of the licensed premises. R436. 1001(i) defines “licensed premises” to mean:

[A]ny portion of a building, structure, room, or enclosure on real estate that is
owned, leased, used, controlled, or operated by a licensee in the conduct of the
business at the location for which the licensee is licensed by the commission,

except when otherwise specified by commission rule or wrtten commission
order. [Emphasis added.]

Under this definition, the licensed premises is a specific defined area within the general
business location as a whole, and does not include the parking lot.

Therefore, in your hypothetical, if “H” has firearms lawfully stored, unloaded and
encased in his vehicle for transport, and parks his vehicle in the parking lot of a restaurant or gas
station licensed to sell liquor under the Michigan Liquor Control Act, “H” is not in violation of
MCL 750.234d because 2 parking lot is not part of the premises licensed to sell alcohol.

This letter represents advice at the division level and is not the opinion of the Attorney
General. Please let me know if you have further questions.

Sincerely,
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Donald S. McGehee
Division Chief
Alcohol & Gambling Enforcement Division
(517) 241-0210
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